Open dag Green Village TU Delft 9 okt 2021

Zaterdag 9 oktober was het prachtig herfstweer. Alle leden van de Bewonersvereniging waren uitgenodigd. Dat was mede een reden waarom er veel burgers uit Delfgauw op bezoek kwamen bij de Green Village de locatie van de TUDelft tegenover het sportcentrum aan de Mekelweg, eenvoudig te bereiken door door de Ijsmeestertunnel te fietsen.
Het is een soort laboratorium in de open lucht waar talrijke duurzaamheids experimenten worden gedaan. Een klein voorbeeld is een stoeptegel waarop een ebike staat die dan draadloos wordt opgeladen. Een ander voorbeeld is in bijgaande foto te zien waar een gedeelte van een kantoor gebouw uit Rotterdam is nagebouwd maar zodanig is aangepast dat het nu goed geisoleerd gebouw is met comfortabele woningen o.a. door verticale zonnepanelen ervoor te plaatsen. Dat idee was zo succesvol dat daar een startup bedrijf van gemaakt is.
Een andere startup heet www.DeWarmte.nl die is in staat om bestaande eengezinshuizen duurzaam te maken op basis van experimenten die hier in de Green Village voor het eerst werden uitgeprobeerd. Tenslotte is er het Hitteplein waar ze onderzoeken hoe je in de stad met groen de temperatuur omlaag kunt krijgen en zijn er straten waar tegels liggen die regenwater kunnen opvangen omdat men geleerd in de afgelopen decennia, het dat we meer water moeten bufferen voor later gebruik en niet alles meteen naar de zee moeten afvoeren.
Kortom een prachtige openlucht lab als buur van Emerald aan de andere kant van de A13. Meer info staat op The Green Village – Fieldlab voor duurzame innovatie