Toename nachtelijke lichthinder Renovalaan

nachtelijke lichthinder delfgauw

Rozenkweker BergRoses heeft het terrein van Van Marrewijk Tomaten aan de Zuideindseweg overgenomen en zal de rozenteelt uitbreiden naar deze kassen. Het gevolg hiervan is een forse toename van de nachtelijke lichthinder voor met name de bewoners van de Renovalaan. Ook enkele omwonenden aan de Zuideindseweg en de Meikoninginlaan gaan de nadelige effecten ervaren van de veel forsere nachtelijke verlichting van de kassen.

In dit bericht vertellen we u meer over de achtergrond.

Geen overleg met omwonenden

Wij vinden het niet alleen onbestaanbaar dat deze uitbreiding zomaar doorgang lijkt te vinden. Wij zijn ook verbolgen over het feit dat omwonenden niet in deze overname en op handen zijnde uitbreiding zijn betrokken*. Burgers die iets aan hun huis of tuin doen worden geacht met hun buren in overleg te treden; voor deze kassentelers lijken deze fatsoensnormen en regels niet te gelden.

*) BergRoses heeft wel een briefje bij de bewoners in de brievenbus gedaan in 2017, waarin ze aangeven netjes het licht af te schermen. Daarin wordt niet vermeld dat dat afschermen zacht gezegd heel beperkt is, en dat de lichthinder dus fors toeneemt met deze uitbreiding.

Persbericht

Over het onderwerp gaat deze dagen dit persbericht naar diverse media.

BEGIN PERSBERICHT

BergRoses zet de achtertuinen aan de Renovalaan in Delfgauw in de schijnwerpers. Na de overname van Van Marrewijk Tomaten is de rozenkweker de directe achterbuurman geworden van de bewoners aan de Renovalaan, op slechts 25 meter van de huizen.

Rozenkweker BergRoses heeft het ruim acht hectare grote kassencomplex aan de Zuideindseweg in Delfgauw van Van Marrewijk overgenomen. Hiermee breidt het bedrijf zijn kassencomplex met 50% uit. De WUR (Wageningen University & Research) heeft uitgerekend dat deze rozenkweker vijf keer zoveel elektriciteit gebruikt dan de tomatenkweker en dat zit vooral in de felle, nachtelijke verlichting.

BergRoses kweekt zeer exclusieve rozen die in Nederland alleen kunnen worden gekweekt door ze dag en nacht te belichten. De lampen produceren veel warmte, die moet worden afgevoerd. De gemeente heeft de tuinder een uitzonderingspositie gegeven; hij mag ‘s nachts het dak open zetten om te ventileren. Het gevolg is dat het ‘s nachts oranje kleurt boven Delfgauw.

Aan de grond wordt de nachtelijke verlichting afgeschermd, maar het dak van de kassen van de rozenkweker staat gedeeltelijk of geheel open. Bewoners kijken straks vanuit hun slaapkamer recht in de kassen, die hun huis en tuin fel belichten. Dit is vergelijkbaar met altijd slapen met het licht aan. Het verstoort het bioritme van mens en natuur.

De Bewonersvereniging Delfgauw slaat alarm namens de bewoners. Voorzitter Esther Hasselman noemt de transitie onacceptabel, omdat dit ernstige gevolgen heeft voor het welzijn en de nachtrust van de bewoners. Ook is ze verbolgen over het feit dat er niet met omwonenden is gesproken. Ze heeft het toevallig via Natuurlijk Delfland (voorheen KNNV) vernomen en is meteen in actie gekomen.

In augustus stuurde Harry Hendriks van Natuurlijk Delfland een door bewonersverenigingen en natuurvereniging NMP mede ondertekende brief aan gemeenteraad en gemeentebestuur van Pijnacker-Nootdorp met kritische vragen over de verwachte toename aan energieverbruik en lichtuitstoot. Esther Hasselman en Harry Hendriks hebben een gesprek gehad met wethouder Van Kuppeveld, die zich op de situatie beraadt.

EINDE PERSBERICHT

Lees hier de brief van Natuurlijk Delfland (voorheen KNNV)

Nachtelijke lichthinder voor mens en natuur

Het mag duidelijk zijn: als je altijd met het licht aan slaapt, dan wordt je bioritme verstoord. Met alle gevolgen van dien voor je welzijn en gezondheid. Er zijn natuurlijk ook praktische gevolgen: je huis wordt minder waard. Gelukkig kunnen wij, mensen, begrijpen wat er aan de hand is. En we kunnen bijvoorbeeld extra dikke gordijnen aanschaffen, zodat we minder last hebben.

Maar wat betekent de nachtelijke lichthinder voor de natuur? Ook die ondervindt de gevolgen. Natuurlijk Delfland (voorheen KNNV Afdeling Delfland) heeft legio onderzoeksrapporten waaruit blijkt dat het bioritme van de flora en fauna in de omgeving ernstig wordt verstoord. We trekken uiteraard samen op in ons protest tegen de op handen zijnde ontwikkeling in de achtertuin van de Renovalaan.

Wij verwijzen u graag naar hun website voor informatie.

Achtergrond: assimilatieverlichting

Er zijn wettelijke regels voor de nachtelijke lichthinder van de kassen, die door de overheid assimilatieverlichting wordt genoemd. De regel is dat er niet ’s nachts mag worden verlicht, tenzij het licht voor het grootste deel wordt afgeschermd. Het minimale percentage afscherming verschilt per deel van de avond en nacht (donkerteperiode en nanacht).

Rozenkwekers BergRoses (Kooltuin en Zuideindseweg) en Rodenburg (Kooltuin) hebben zogenaamd maatwerk aangevraagd bij de gemeente; dit is een soort ontheffing. De reden is dat als de kassen helemaal dicht blijven, het te warm wordt voor de rozen. De telers moeten dus investeren in minder warme lampen, zoals ledlampen, betere ventilatiesystemen, etc. Deze omschakeling hebben ze tot op heden nog niet gemaakt.

Lees hier over onze bezwaren tegen het maatwerk

Dit zijn de regels voor de afscherming per deel van de nacht:

  • Donkerteperiode, van zonsondergang tot middernacht of tot 2 uur ’s nachts, afhankelijk van de tijd van het jaar. De standaard is 98% afscherming. De rozenkwekers hebben ‘maatwerk’ toegekend gekregen en hoeven niet meer dan 95% af te schermen;
  • Nanacht, van middernacht of 2 uur ’s nachts tot zonsopgang. De standaard is 74% afscherming. De rozenkwekers hebben ook hier ‘maatwerk’; als de buitentemperatuur boven de 5 graden Celsius is, mag het dak helemaal open. Dat is in Nederland 99% van het jaar het geval. Conclusie: BergRoses zet vrijwel het hele jaar rond het dak open en de omwonenden zijn de klos.

Milieuaspecten

We zitten in een energietransitie. We moeten allemaal minder elektriciteit gebruiken, gewoon omdat de bronnen schaars en eindig zijn. Wij zijn van mening dat de (gemeentelijke) overheid daarom zeer kritisch moet zijn op de intensieve kassenteelt.

1 Roos hier = 11 rozen uit Kenia

Milieu Centraal heeft uitgerekend dat het produceren van 1 roos in Nederland evenveel energie kost als 11 rozen uit Kenia. Dat is inclusief het transport per vliegtuig naar Nederland. Wij zijn er daarom voorstander van dat de rozenkweek in Nederland niet meer mag groeien.

Zie het document van Milieu Centraal

Equivalent van 12.000 huishoudens

BergRoses heeft voor het kweken van hun mooie lange rozen een vijf keer zo grote hoeveelheid elektriciteit nodig dan Van Marrewijk voor zijn tomaten. In zijn brief onderbouwt Harry Hendriks van Natuurlijk Delfland dat BergRoses met de uitbreiding van de rozenkweek in de voormalige Van Marrewijk kassen, een extra energieverbruik zal hebben dat gelijk staat aan dat van ongeveer 12.000 huishoudens.

Dan lijkt het toch zinloos als jij en ik onze spaarlampen moeten vervangen door ledlampen …

Hendriks haalt in zijn berekening het rapport van de WUR aan, waarin de verwachte ontwikkelingen van de kassenteelt in het Oostland (van hier tot aan Zoetermeer) tot 2030 in kaart zijn gebracht. Dit rapport kunt u hier lezen

Toekomstbeeld

Het pessimistische scenario is dat BergRoses tussen nu en 2021 de kassen van Van Marrewijk ombouwt en investeert om aan de maatwerknormen voor de nachtelijke verlichting te voldoen. Tegelijkertijd doet de gemeente geen uitspraak over het vervolg na 2021. In 2021 zal BergRoses alles op alles zetten om het maatwerk te laten verlengen, want ze konden toch niet weten dat het nu echt basta zou zijn? En ze hebben net veel geld geïnvesteerd.

Het optimistische scenario is dat de gemeente de uitbreiding van BergRoses on hold zet en de uitbreiding alleen toestaat als ze dit energieneutraal doen én in 2021 binnen de regels van de assimilatieverlichting werken. BergRoses kiest eieren voor zijn geld en breidt zijn activiteiten in Kenia uit, in plaats van in Delfgauw.